Carta oberta a la senyora Ada Colau, Alcaldessa de Barcelona

Senyora,

Amb gran tristesa li adrecem aquesta carta oberta, a través de la qual volem manifestar-li la nostra profunda preocupació per les amenaces que planen sobre la ciutat de Barcelona, en especial pel projecte de destrucció de la Diagonal i l’Eixample amb l’absurda i forassenyada idea de la unió dels dos tramvies.

L’eufòria del tramvia parteix d’un gravíssim error. Es vol fer creure que la solució del transport urbà a Barcelona és poder anar directament de Badalona al Baix Llobregat però no és així. La funció del tramvia és acostar la perifèria a la ciutat de Barcelona i no travessar-la brutalment. El tramvia, tal com està, ja acompleix la seva funció. El ciutadà que va del Baix Llobregat a Barcelona, quan arriba a la plaça Francesc Macià, es troba en la mateixa situació que els veïns que viuen en aquella zona, és a dir, que per anar a Sant Gervasi, Ciutat Vella, el Port o qualsevol altra part de la ciutat, ha de prendre un mitjà de transport que hi vagi. El tramvia no és un taxi ni un servei porta a porta i, quan se sobrevalora, el resultat és el desastre total.

El tramvia produirà un impacte urbanístic de tal magnitud que acabarà per sempre més amb la bellesa, la perfecció urbana i el glamour d’una de les avingudes més elegants i admirades d’Europa.

Des del punt de vista urbanístic, les dues avingudes més perfectes d’Europa són l’Avinguda dels Champs Elysées de París i la Diagonal de Barcelona. És ben segur que a París mai cometran l’error de fer passar tramvies per l’Avinguda dels Champs Elysées. Cables, vies i catenàries arran de l’Arc de Triomf és inimaginable. A Barcelona, tristament, sí.

La implantació del tramvia serà l’agressió més gran que mai hagi sofert Barcelona perquè és irreversible, un autèntic “crim urbanístic” que un cop comès no té marxa enrere.

Senyora Alcaldessa, “cui prodest”? Els que estem en contra del tramvia no tenim cap motivació econòmica ni política. Tot el contrari, alguns (no tots) dels que hi estan a favor en trauran substanciosos beneficis econòmics i/o polítics. Però atenció Senyora, tots ells quedaran en el total anonimat i serà només vostè que passarà a la història com la pitjor autoritat municipal que mai hagi tingut Barcelona, incapaç de valorar una de les zones més emblemàtiques i admirades de la ciutat. És trist gastar centenars de milions per destruir allò que altres amb més coneixement i encert han sabut construir.

 

Atentament,

Plataforma Salvem la Diagonal

Barcelona, maig de 2017